ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Czy to już dno, czy będzie gorzej?
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Copywriting i perswazja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
shrew
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 19:12    Temat postu: Czy to już dno, czy będzie gorzej? Odpowiedz z cytatem

Na stronie jednej agencji znalazłam ofertę dla e-biznesu, w której było m.in:

- Działania na forach dyskusyjnych
- Anonimowe pozytywne wypowiedzi o Twojej firmie i usługach

Czy to jest? (pytam): a) poważne b) normalne c) etyczne

I wreszcie - czy tak bezczelnie się teraz chwalą firmy swoim nieetycznym działaniem? To tak, jakby ktoś od pozycjonowania napisał na swojej stronie: pozycjonowanie w oparciu o spamowanie.

I to podobno poważna firma jest... Nie wiem... Nie rozumiem... Może mi ktoś to wyjaśni...
Paweł Kobis
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 19:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się komuś nie chce szukać :

http://www.migomedia.pl/13,epr-public-relations-w-internecie.html

Etyczne nie etyczne ale pewnie skuteczne

Pozycjonowanie stron | Darmowe porady SEO | Ogłoszenia
Powrót do góry
shrew
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 20:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jak coś pewnie jest skuteczne, to należy to robić albo chwalić się tym, że się hmm... oszukuje innych? (anonimowe wypowiedzi są oszukiwaniem innych użytkowników - w mojej ocenie oczywiście)

Wobec tego Pawle, dlaczego nie spamujesz pod Google? Kiedy patrzę na różne witryny widzę, że to jest skuteczne...

edit: Celowo nie podałam nazwy i adresu, żeby nie promować patologii. Zatem dziękuję, że nie odczytałeś intencji...
Paweł Kobis
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego ja nie spamuje ? Ponieważ dla mnie kasa nie jest najważniejsza. Dla mnie się liczy zadowolony klient który nigdy mnie nie zostawi i będzie podsyłał innych do mnie bo w końcowym rezultacie ja więcej zarobie i mniej wydam na reklamę.

Spamowanie skuteczne jest na pewno, tak samo jak kłamstwo - jednak ma to krótkie nogi. Skorzystanie z takiej oferty jaką ma wspomniana firma wyżej, w momencie kiedy wyjdzie to na jaw a na pewno wyjdzie to praktycznie koniec dla takiej firmy. Myślę że takie przypadki należy pokazywać i piętnować takie firmy i dlatego właśnie na TopSEO postanie dział dla takich "uczciwych" firm z omówieniem ich ofert i pokazaniem jakie ryzyko niesie to dla nie nie świadomych klientów.

Powrót do góry
Jakub
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisała o tym Gazeta Wyborcza, ale nie mogę znaleźć linka...
z tego co pamiętam to w USA takie działania są normalnością - bierzesz 100 hindusów za 1 dolara dziennie i masz 1 000 000 wpisów/komentarzy/linków... no czego tam sobie życzysz Wink
e-biznesmen

PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 00:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie ciekawy pomysł Ci powiem Smile Gdyby się tak mocniej nad tym zastanowić to naprawdę można zbudować niezły PR dla dowolnej firmy lub osoby. Jest tylko jeden mały problem znaleźć 100 osób które będą mogły swoimi wypowiedziami budować zaufanie czytelników i tym samym przełoży się to na dobry PR promowanej firmy/osoby. Moim zdaniem w PL ciężko będzie znaleźć 100 "frajerów" którzy będą mieli coś w głowie i zajmą się taką działalnością.

Powrót do góry
Łukasz Śleboda
Administrator

PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 04:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Internet schodzi na psy a może już zszedł i to głównie dlatego, że jest dla wszystkich. Dostęp dla nowych powinni zamknąć ok 5 lat temu Twisted Evil Twisted Evil

PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 09:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To pochopne krytykowanie jest nieetyczne i wręcz niepoważne.

Na początek napiszę, że nie rozumiem dlaczego połączyłaś sobie te dwa zdania; prawie jak Fakt...
Może wyjaśnię w kilku zdaniach, bo dyskusja, czy kłótnia nie ma tu sensu.

są właśnie tym, co wy tu robicie.
My wypowiadamy się w imieniu klientów, odpowiadamy na pytania, gdy jest potrzeba. TU WSZYSTKO JEST ETYCZNE. Działamy jak normalny, wysokiej klasy rzecznik prasowy w Internecie.

np. Jeśli mieszkaniec miasta kupił kilka mieszkań i sprzedaje je po wysokich cenach podszywając się pod dewelopera, to my informujemy o tym na forach.

Działania na forach (np. http://szkolabezprzemocy.pl/forum/), to także moderowanie (usuwanie reklam, wulgaryzmów itp.). To też jest nieetyczne? Cale forum Merytorium jest w takim razie nieetyczne.

- Anonimowe pozytywne wypowiedz
są bardzo skuteczne dla wielkich akcji charytawnych i akcji społecznych.
Ogólnopolska Kampania PROMUJĄCA AKCJĘ SPOŁECZNĄ: szkoła bez przemocy. Robiona jest charytatywnie i oprócz drogich kampanii bannerowych polega na informowaniu uczniów, że jest fajny konkurs np. filmowy. Niech dzieciaki wezmą czynny udział w dbaniu o bezpieczną szkołę.
Pisząc fajny konkurs w imieniu swoim, a nie organizatora jest skuteczniejsze. A cel szczytny! Organizacja jest non profit, a my robimy to skutecznie i charytatywnie.

Pomyślę nad zmianą tego punktu, by był jasny dla krytyków takich jak Wy. Nie oczekuję przeprosin, ale proszę o rozwagę zanim nas poznacie lub dowiecie się, jak naprawdę to wygląda.

Czuję się urażona i niesprawiedliwie osądzona. Shrew, zanim zaczniesz zniesławiać, upewnij się, że nie krzywdzisz kogoś. Napędzacie negatywną dyskusję, bo, jak widać po odpowiedziach, każdy jest podatny. Gdybyś napisała, że jest super, to prawdopodobnie reszta analogicznie poparłaby Twoje zdanie.

Ja, ostatnio, zamiast skrytykować blog Aragona np. na forum ebisnesmeni, czy merytorium, wolałam mu napisać, co mi się nie podoba. Krytyka konsktruktywna jest chyba lepsza.
Ponieważ wielu ludzi uważa blogera Aragona za mało wiarygodnego, mógłabym, tak jak Wy, pisać oszczerstwa, krytykować na forum i napędzać atmosferę przeciwko niemu. Tylko po co? Coś mu nie wyszło i lepiej mu to powiedzieć prywatnie, a nie pisać, że niszczy on wizerunek blogerów i blogowanie dla e-biznesów spada na psy.

Chętnie słuchałam opinii pomocnych i konsktuktynych. Tytuł Shrew tej dyskusji uważam za obraźliwy, złośliwy i krzywdzący. Mogłabym wytłumaczyć jej na czym polegają pozytywne wypowiedzi (typu fajny konkurs) i wziąć pod uwagę jej opinię że tekst można napisać jaśniej.
Powrót do góry
Jakub
e-biznesmen

PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 09:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to musisz zmienić te dwa punkty - z Twojej relacji wynika, że wszystko jest w 100% etyczne, skoro tak - opisz to zgodnie z zasadami copywritingu - nie cechy, a korzyści + opisy.

Wracając do tych hindusów jeszcze to
niezłą kasę zbijają ebiznesmeni z USA, ale i nie tylko, na AdSense - bierzesz 1 000 hindusów dajesz im najbardziej badziewiasty sprzęt, albo jeszcze lepiej bierzesz 10 000 ich sąsiadów skośnookich i płacisz za klikanie w reklamy AdSense dolara, no może 2 Smile dziennie - nie dość, że mogą wyklikać Twoją konkurencję, to jeszcze dadzą Ci zarobić - taki świat.

w Polsce można zdobyć takich Smile ja już mam pewien pomysł jak ich zdobyć... ale na razie muszę to przetestować. Aha! Nie chodzi tu o klikanie w reklamy.

PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 10:04    Temat postu: Pomówienie! Odpowiedz z cytatem

shrew napisał:
- Anonimowe pozytywne wypowiedzi o Twojej firmie i usługach

Jakoś nie widzę tu niczego złego. Poza tym wybrałaś sobie tylko te dwa zdania, a na stronie nie są nawet obok siebie (czy jedno pod drugim) tak, aby jednoznacznie się ze sobą wiązały.

Poza tym w tytule swojej storny masz "relacje z klientem w e-biznesie, obsługa klienta, copywriter, marketing, public relations", więć IMHO powinnaś wiedzieć, czym jest m.in. PR. Ja się tym nie zajmuję, a wiem. Kto by pomyślał. Shrew, to ty? O nie!

shrew napisał:
I to podobno poważna firma jest... Nie wiem... Nie rozumiem... Może mi ktoś to wyjaśni...

Myślę, że ciężko będzie Ci wyjaśnić, bo zauważyłem, że dość często po prostu się czepiasz.

Ale poczekaj - znajdę coś na Ciebie. Zobaczymy, czy będzie Ci miło. Aczkolwiek myślę, że nie zrobi Ci to różnicy, bo Ty zawsze i wszędzie masz coś do powiedzienia. NIe ważne, czy słusznie, czy nie - oby po bandzie.

Łukasz Śleboda napisał:
Internet schodzi na psy a może już zszedł i to głównie dlatego, że jest dla wszystkich. Dostęp dla nowych powinni zamknąć ok 5 lat temu

Biedactwo. Przytulić? Ty także jesteś internautą, więc pomyśl, że ktoś może mieć zdanie, że to m.in. przez Ciebie. Poza tym co tu jeszcze robisz... przecież zszedł na psy i nie ma tu nic dla Ciebie.

Paweł Kobis napisał:
Skorzystanie z takiej oferty jaką ma wspomniana firma wyżej, w momencie kiedy wyjdzie to na jaw a na pewno wyjdzie to praktycznie koniec dla takiej firmy. Myślę że takie przypadki należy pokazywać i piętnować takie firmy i dlatego właśnie na TopSEO postanie dział dla takich "uczciwych" firm z omówieniem ich ofert i pokazaniem jakie ryzyko niesie to dla nie nie świadomych klientów.

Na jakiej podstawie to piszesz? Jesteś lub byłeś ich klientem? Bo jak robią w bambuko i lecą w kulki, to za dupę ich! A jak nie, to... Ciebie.
Ale póki co, jak widać, są uczciwi, robią to dobrze i skutecznie oraz jest to etyczne, a Twoja wypowiedź to pomówienie.

Paweł Kobis napisał:
W sumie ciekawy pomysł Ci powiem Gdyby się tak mocniej nad tym zastanowić to naprawdę można zbudować niezły PR dla dowolnej firmy lub osoby.

Nie, żebym był jakiś guru... ale trochę się wybroniłeś, bo już prawie zmieniłem o Tobie swoje zdanie.

Jakub napisał:
no to musisz zmienić te dwa punkty - z Twojej relacji wynika, że wszystko jest w 100% etyczne, skoro tak - opisz to zgodnie z zasadami copywritingu - nie cechy, a korzyści + opisy.

Przynajmniej jeden, który nie jedzie tym samym wagonem, co Shrew. Może ten Internet nie zszedł całkiem na psy.

Ostatnio zmieniony przez savan dnia Wto Lip 24, 2007 14:07, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Copywriting i perswazja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6
Skocz do: