ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Jakie majątkowe prawa autorskie przenieść na klienta?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Webdesign
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rockclimber

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 10:29    Temat postu: Jakie majątkowe prawa autorskie przenieść na klienta? Odpowiedz z cytatem

Witam,
założyłem firmę tworzącą strony WWW i ściągnąłem sobie wzór umowy stąd:
http://e-inkubator.biz/doc/uwsi.doc

To będzie moja pierwsza umowa jaką sporządzam.

i teraz mój klient stwierdził, że nie podoba mu się że dostaje tylko takie prawa:
1.Zamawiający nabywa majątkowe prawa autorskie do serwisu internetowego w zakresie:
1)utrwalania techniką cyfrową oraz
2)publicznego udostępniania kodu wynikowego (pola eksploatacji).

i chce żeby to wyglądało tak:
1.Zamawiający nabywa wszelkie majątkowe prawa autorskie do serwisu internetowego.

Czy jeżeli zgodzę się na takie coś to czy nie stracę praw do ew. ponownego wykorzystania:
-plików CSS
-struktury dokumentu
-układu strony

Jeżeli nabywa wszelkie prawa to znaczy że musiałbym dać mu też dostęp do serwera FTP?

Jak ewentualnie zastąpić to przekazanie praw autorkskich?
Powrót do góry
Dawid Kowalski
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Sob Wrz 26, 2009 14:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem prawa jakie chcesz umieścić w umowie są właściwe, przez jakiś czas pracowałem jako przedstawiciel handlowy w firmie oferującej strony internetowe i nie słyszałem, żeby ktokolwiek sprzedawał wszystkie prawa (m.in do kodu strony) w momencie gdy były takie sytuacje to albo tłumaczyło się, że ma prawo reklamować tą stronę, modyfikować przez CMS, drukować fragmenty, rozpowszechniać, odsprzedać serwis itd albo w ekstremalnych przypadkach proponowało się zakup źródeł po cenach, których nikt przy zdrowych zmysłach nie był w stanie zaakceptować oraz drugą wersje zakupu "normalnych" praw.

plakaty wrocław
Powrót do góry
BartłomiejJ
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Sob Lis 28, 2009 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwestia zapisów w umowie - wszak można swobodnie opisac, że kod systemu CMS, nie stanowi przedmiotu umowy i jest udostępniany na zasadzie jednorazowej licencji.

Pozdrowienia

trochę inna Agencja Interaktywna
Hosting, domeny dla biznesu
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Webdesign Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: