| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Rockclimber
|
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 10:29 Temat postu: Jakie majątkowe prawa autorskie przenieść na klienta? |
|
|
Witam,
założyłem firmę tworzącą strony WWW i ściągnąłem sobie wzór umowy stąd:
http://e-inkubator.biz/doc/uwsi.doc
To będzie moja pierwsza umowa jaką sporządzam.
i teraz mój klient stwierdził, że nie podoba mu się że dostaje tylko takie prawa:
1.Zamawiający nabywa majątkowe prawa autorskie do serwisu internetowego w zakresie:
1)utrwalania techniką cyfrową oraz
2)publicznego udostępniania kodu wynikowego (pola eksploatacji).
i chce żeby to wyglądało tak:
1.Zamawiający nabywa wszelkie majątkowe prawa autorskie do serwisu internetowego.
Czy jeżeli zgodzę się na takie coś to czy nie stracę praw do ew. ponownego wykorzystania:
-plików CSS
-struktury dokumentu
-układu strony
Jeżeli nabywa wszelkie prawa to znaczy że musiałbym dać mu też dostęp do serwera FTP?
Jak ewentualnie zastąpić to przekazanie praw autorkskich? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dawid Kowalski Obserwator e-biznesu
|
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 14:50 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem prawa jakie chcesz umieścić w umowie są właściwe, przez jakiś czas pracowałem jako przedstawiciel handlowy w firmie oferującej strony internetowe i nie słyszałem, żeby ktokolwiek sprzedawał wszystkie prawa (m.in do kodu strony) w momencie gdy były takie sytuacje to albo tłumaczyło się, że ma prawo reklamować tą stronę, modyfikować przez CMS, drukować fragmenty, rozpowszechniać, odsprzedać serwis itd albo w ekstremalnych przypadkach proponowało się zakup źródeł po cenach, których nikt przy zdrowych zmysłach nie był w stanie zaakceptować oraz drugą wersje zakupu "normalnych" praw. _________________ programy partnerskie
plakaty wrocław |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BartłomiejJ Obserwator e-biznesu
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 21:49 Temat postu: |
|
|
Kwestia zapisów w umowie - wszak można swobodnie opisac, że kod systemu CMS, nie stanowi przedmiotu umowy i jest udostępniany na zasadzie jednorazowej licencji.
Pozdrowienia _________________ Bartłomiej Juszczyk
trochę inna Agencja Interaktywna
Hosting, domeny dla biznesu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|