Wysłany: Pią Lis 17, 2006 15:04 Temat postu: Niższy ZUS
Wiadomo, że dla nowych, małych firm comiesięczny ZUS to jeden z większych kosztów. Mam więc do Was pytanie. Orientujecie się może, jakie są warunki korzystania z możliwości płacenia niższego ZUS-u? Czy tyczy się on tylko osób o statusie bezrobotnego? Niestety ciężko znaleźć w Sieci coś konkretnego, a to temat dla mnie bardzo ważny _________________ Entigra - www.entigra.pl - Audyt użyteczności, prototypowanie
Dymecki.pl - blog na temat użyteczności i ecommerce
gdzies widzialem ankiete w internecie , jak ja wypelniales krok po kroku to wyskawiwalo czy sie zalapujesz czy nie
z tego co pamietam to nie bezrobotnym tylko ze nie prowadziles przez ostatnie 5 lat dzialalnosci gospodarczej
twoja firma nie moze pracowac na rzecz bylego pracodawcy
znizka obowiazuje przez 24 pierwsze miesiace dzialalnosci
Niższy ZUS - ok. 270 zł - płacić możesz gdy jest to twoja pierwsza działalność gospodarcza lub gdy miałeś przerwę w jej prowadzeniu - okres to chyba 4 czy 5 lat.
Aha, i jeszcze nie możesz pracować dla byłego pracodawcy - tzn. nie w tym samym kierunku (np. prowadzenie marketingu, gdy twoje stanowisko tego dotyczyło)...
Innych kryteriów nie słyszałem - nie były mi potrzebne. _________________ Piotr Zając
konsultant ds. e-marketingu, copywriter
Jak wygląda sprawa, gdy pracuje i jednocześnie chcę otworzyć działalność gospodarczą, ale dodam ze owa działalność nie jest związana z moją pracą to czy mi przysługuje ten niższy ZUS?
Jak wygląda sprawa, gdy pracuje i jednocześnie chcę otworzyć działalność gospodarczą, ale dodam ze owa działalność nie jest związana z moją pracą to czy mi przysługuje ten niższy ZUS?
Ostatni post był pisany w 2006 roku. Z tego co wiem, trochę się w tym temacie zmieniło, ale nie umiem Ci dokładnie powiedzieć. Najlepiej zapytaj o to w swoim ZUSie. _________________ Potęga tkwi w umyśle...
Jeżeli pracodawca odprowadza za Ciebie składkę do ZUS nie musisz płacić jej jeszcze raz w pełnej wysokości. Odprowadzasz część składki, coś ok. 300 zł.
Chyba, że pracodawca powie Ci: "jak sobie założyłeś DzG, to sam płać składki..."
Jeżeli się mylę, czekam na sprostowanie. _________________ Preferencyjny Kredyt Studencki - pieniądze za darmo... dowiedz się więcej!
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 19:59 Temat postu:
Jeżeli się pracuje i prowadzi działalność gosp. to jeśli nasze wynagrodzenie z pracy na etacie wynosi więcej niż jakaś tam (nie pamiętam dokładnie ile ale coś ok 1300 zł netto) to odprowadzamy dodatkowo tylko składkę zdrowotną w wysokości ok 170 zł. tak przynajmniej było jeszcze ok rok temu
Najlepiej udać się do źródła czyli odwiedzić najbliższy ZUS
Co do niższej składki to tak jak koledzy napisali wyżej
- działalność nie prowadzona na rzecz byłego pracodawcy
- nie prowadzenie działalności na 5 lat wstecz
Niższa składka obowiązuje przez 2 lata w tej chwili jest to niecałe 320 zł ale zmienia się to z miesiąca na miesiąc i trzeba to śledzić na bieżąco lub mieć księgowego jak ja _________________ Studio GraficzneVEDO.PL Tworzenie stron internetowych
Niższa składka obowiązuje przez 2 lata w tej chwili jest to niecałe 320 zł ale zmienia się to z miesiąca na miesiąc i trzeba to śledzić na bieżąco lub mieć księgowego jak ja
To boli najbardziej. właśnie mija drugi rok i kombinuję co tu zrobić, żeby nie płacić tego haraczu - opcje są trzy. Rozważane opcje to założenie firmy w Czechach na Litwie lub w Anglii. _________________ Potęga tkwi w umyśle...
Andrzeju! Zlituj się
Przyczynisz się do krachu polskiego systemu emerytalnego _________________ Preferencyjny Kredyt Studencki - pieniądze za darmo... dowiedz się więcej!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3Następny
Strona 1 z 3