ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Niższy ZUS
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Księgowość: podatki i ZUS
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartłomiej Dymecki
e-biznesmen

PostWysłany: Pią Lis 17, 2006 15:04    Temat postu: Niższy ZUS Odpowiedz z cytatem

Wiadomo, że dla nowych, małych firm comiesięczny ZUS to jeden z większych kosztów. Mam więc do Was pytanie. Orientujecie się może, jakie są warunki korzystania z możliwości płacenia niższego ZUS-u? Czy tyczy się on tylko osób o statusie bezrobotnego? Niestety ciężko znaleźć w Sieci coś konkretnego, a to temat dla mnie bardzo ważny Smile
Łukasz Śleboda
Administrator

PostWysłany: Pią Lis 17, 2006 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdzies widzialem ankiete w internecie , jak ja wypelniales krok po kroku to wyskawiwalo czy sie zalapujesz czy nie

z tego co pamietam to nie bezrobotnym tylko ze nie prowadziles przez ostatnie 5 lat dzialalnosci gospodarczej
twoja firma nie moze pracowac na rzecz bylego pracodawcy

znizka obowiazuje przez 24 pierwsze miesiace dzialalnosci

znalazlem na pierwszej lepszej w google
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/673,poradnik-zus-preferencyjne-skladki-na-ubezpieczenie-spoleczne.html
Moderator

PostWysłany: Sob Lis 18, 2006 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niższy ZUS - ok. 270 zł - płacić możesz gdy jest to twoja pierwsza działalność gospodarcza lub gdy miałeś przerwę w jej prowadzeniu - okres to chyba 4 czy 5 lat.

Aha, i jeszcze nie możesz pracować dla byłego pracodawcy - tzn. nie w tym samym kierunku (np. prowadzenie marketingu, gdy twoje stanowisko tego dotyczyło)...

Innych kryteriów nie słyszałem - nie były mi potrzebne.

Z tego żyję: eMarketing dla hoteli | Profesjonalny Copywriting
Moja pasja: Praktyczny eMarketing

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Andrzej Budnik
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 20, 2006 21:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu jest ten test:
http://malybiznes.pl/zus/ulgowa_skladka_zus.htm
Powrót do góry
maximus2005

PostWysłany: Czw Cze 19, 2008 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak wygląda sprawa, gdy pracuje i jednocześnie chcę otworzyć działalność gospodarczą, ale dodam ze owa działalność nie jest związana z moją pracą to czy mi przysługuje ten niższy ZUS?
Powrót do góry
Andrzej Budnik
Moderator

PostWysłany: Czw Cze 19, 2008 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maximus2005 napisał:
Jak wygląda sprawa, gdy pracuje i jednocześnie chcę otworzyć działalność gospodarczą, ale dodam ze owa działalność nie jest związana z moją pracą to czy mi przysługuje ten niższy ZUS?

Ostatni post był pisany w 2006 roku. Z tego co wiem, trochę się w tym temacie zmieniło, ale nie umiem Ci dokładnie powiedzieć. Najlepiej zapytaj o to w swoim ZUSie.

Obecnie w podróży dookoła świata Smile

Pozycjonowanie stron
Powrót do góry
Jakub
e-biznesmen

PostWysłany: Pią Cze 20, 2008 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli pracodawca odprowadza za Ciebie składkę do ZUS nie musisz płacić jej jeszcze raz w pełnej wysokości. Odprowadzasz część składki, coś ok. 300 zł.
Chyba, że pracodawca powie Ci: "jak sobie założyłeś DzG, to sam płać składki..."
Jeżeli się mylę, czekam na sprostowanie.
e-biznesmen

PostWysłany: Pią Cze 20, 2008 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli się pracuje i prowadzi działalność gosp. to jeśli nasze wynagrodzenie z pracy na etacie wynosi więcej niż jakaś tam (nie pamiętam dokładnie ile ale coś ok 1300 zł netto) to odprowadzamy dodatkowo tylko składkę zdrowotną w wysokości ok 170 zł. tak przynajmniej było jeszcze ok rok temu
Najlepiej udać się do źródła czyli odwiedzić najbliższy ZUS

Co do niższej składki to tak jak koledzy napisali wyżej
- działalność nie prowadzona na rzecz byłego pracodawcy
- nie prowadzenie działalności na 5 lat wstecz
Niższa składka obowiązuje przez 2 lata w tej chwili jest to niecałe 320 zł ale zmienia się to z miesiąca na miesiąc i trzeba to śledzić na bieżąco lub mieć księgowego jak ja Smile
Moderator

PostWysłany: Pon Cze 23, 2008 19:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Peter84 napisał:
Niższa składka obowiązuje przez 2 lata w tej chwili jest to niecałe 320 zł ale zmienia się to z miesiąca na miesiąc i trzeba to śledzić na bieżąco lub mieć księgowego jak ja Smile

To boli najbardziej. właśnie mija drugi rok i kombinuję co tu zrobić, żeby nie płacić tego haraczu - opcje są trzy. Rozważane opcje to założenie firmy w Czechach na Litwie lub w Anglii.

Obecnie w podróży dookoła świata Smile

Pozycjonowanie stron

Ostatnio zmieniony przez Andrzej Budnik dnia Pon Cze 23, 2008 22:16, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Jakub
e-biznesmen

PostWysłany: Pon Cze 23, 2008 21:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzeju! Zlituj się Exclamation
Przyczynisz się do krachu polskiego systemu emerytalnego Shocked
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Księgowość: podatki i ZUS Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: