ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Zwiększanie ruchu na stronie www...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Reklama
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
dobra naprawdę oferta, typu promocja, inaczej nie warto tym się zajmować.

Trochę mamy inną definicję marketingu - dla mnie nie jest to tylko sprzedaż :/ (przynajmniej nie w dosłownym tego sensie).
Mailing czy to tekstowy, czy to graficzny, nie musi wcale być komercyjny... typu maile do użytkowników gazeta.pl za to, że mają darmową skrzynkę...

Jest mnóstwo newsletterów, które nie zawierają reklam a po prostu ciekawe informacje - to też jest marketing....

Np. maile od perfumeria.pl - zawsze wiem co w nich będzie - oferta na produkty - 3x nowości i 3x promocja... więc czasami nawet ich nie czytam, choć się nie wypisuję, bo w tym sklepie kupuję takie rzeczy i otwieram takiego maila, gdy chcę coś kupić.

Z drugiej strony maila od e-biznes.pl otwieram, bo wiem, że będę tam miał skrót wiadomości z serwisu - zawsze coś nowego...

Co do graficznych i tekstowych - to różnie to bywa... informacyjne maile wolę właśnie graficzne i poukładaną strukturą, powtarzającą się - bo od razu wiem, gdzie co mam szukać. Mnie to odpowiada...

Nie chciałoby mi się przewijać maila tekstowego, gdyby w nim było:
- powitanie
- 3 skróty dyskusji (lub tematy) z forum
- 3 leady do najnowszych artykułów
- 3 najnowsze tytuły konferencji pod patronatem
- itd...

w graficznym mam to wszystko schludnie przygotowane w tabelach i jest ok. Ale to moje zdanie...

Z tego żyję: eMarketing dla hoteli | Profesjonalny Copywriting
Moja pasja: Praktyczny eMarketing

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Przemysław Mazurkiewicz
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr Zajac napisał:
Jest mnóstwo newsletterów, które nie zawierają reklam a po prostu ciekawe informacje - to też jest marketing....

Tak jednak to Ty sam wybierasz te maile, które Ciebie interesują inne zazwyczaj ląduja w koszu lub folderze SPAM.

Jak zresztą zauważyłem na komercyjnych skrzynkach poczty darmowej takich niechcianych maili jest cała masa. Ktoś jednak pisze takie maile, ktoś też wykupuje całe listy respondentów i wysyła je do "potencjalnie zainteresowanych nabywców". Mnie osobiście denerwuje jak otrzymuje maile z listy na, którą się nie zapisywałem.
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Ale ja nie neguję tego że spam jest zły - wręcz przeciwnie... niedługo ruszy mój projekt, który będzie miał właśnie za zadanie zwiększanie świadomości o spamie i o tym, jak na takie przekazy reagować, itp...

Wątek ten dotyczył jednak czego innego - jeżeli ktoś rejestruje się w systemie, gdzie płacą mu za kliknięcie, to TO NIE JEST SPAM jeżeli prześle się mu informacje... Wyraził na to swoją zgodę, a czy czyta, czy nie czyta, to też jego sprawa i reklamodawców...

Dlaczego ci userzy ludzie nie czytają takich maili... mając dostęp do statystyk swojej "kampanii" mogłem się przekonać dlaczego...
Widziałem po prostu treści reklam wszystkich reklamodawców i widziałem jakie błędy popełniają - wszyscy robią to samo :/

Po drugie naprawdę zdziwiłem się, jak widziałem JAKIE serwisy wykupują mailingi w takich systemach... nie po to, żeby ktoś czytał maila czy reklamę, ale dla samego faktu zwiększenia ilości wizyt w statystykach...

Artykuł już niedługo... zapraszam.

PS. Tak samo to, że od portalu gazeta.pl, o2.pl, onet.pl, wp.pl otrzymujesz informacje reklamowe to też nie jest SPAM. Przecież to jest zapisane w regulaminie serwisu i każdy się na to MUSI zgodzić. To co zrobisz z takimi informacjami, to już twoja rzecz...

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Przemysław Mazurkiewicz
e-biznesmen

PostWysłany: Sob Gru 16, 2006 14:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie spam to są maile wysyłane do osób, które ich nie oczekują. Wiem również doskolane o tym, że regulamin komercyjnych skrzynek pocztowych zawiera taką właśnie notke na, którą przystaje każdy kto chce mieć konto pocztowe. Jednak to jest już inny temat do dyskusji i jestem pełen nadziei w Twoim artykule Piotrze. Czytam je jak tylko coś nowego pojawia się w twoim serwisie.

PostWysłany: Pon Gru 18, 2006 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę niejasno przedstawiłeś grupę, do której wysyłasz te maile. Warto więc 2 słowa więcej z jakiego systemu korzystasz. Ja zrozumiałem, że chodzi o rodzaj spamu, i do tego się odniosłem, że zdecydowanie nie warto wysyłać maili na ślepo do osób niespodziewających się maili. Odniosłem się też do maili z portalu gazeta na pocztę, to można zaakceptować ze względu na darmową pocztę, ale w praktyce kasuje się, chyba, że jest właśnie coś ciekawego w temacie.

Co do grup w systemach płatnych za odbiór maili, to czy oni są całkowicie anonimowi i nie można wydzielć jakiejś grupy docelowej , jeżeli nie można to skuteczność pozyskiwania dochodów nie może być za duża, ale jeżeli oni zarabiają na kliknięciach, to wygląda na to, że idealnie pasuje właśnie do zwiększania ruchu na stronie. Ale to już inna kwestia.
Powrót do góry
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 00:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
zdecydowanie nie warto wysyłać maili na ślepo do osób niespodziewających się maili.

hmmm... przeczytaj proszę artykuł Test skuteczności inteligentnego spamu - na moim serwisie - zobaczysz, że nie koniecznie (niestety)...

Cytat:
to czy oni są całkowicie anonimowi i nie można wydzielć jakiejś grupy docelowej

Raczej nie - ogólnie możesz powiedzieć, że są to interneuci, którzy chcieliby zarobić w internecie - może to nie dużo, ale daje już jakieś podstawy - ale o tym w nowym artykule...

Cytat:
jeżeli nie można to skuteczność pozyskiwania dochodów nie może być za duża

hmm na to odpowiedź również w artykule - zdradzę tylko, że moim zdaniem może. Bez wysiłku, przy spełnieniu kilku prostych założeń można "wyciągnąć" średnią powiedzmy X% skuteczności - (taka naprawdę średnia skuteczność stron www).
A jeżeli się przyłożymy, to z pewnością więcej - ale o tym dowiem się z następnego testu!

Cytat:
jeżeli oni zarabiają na kliknięciach, to wygląda na to, że idealnie pasuje właśnie do zwiększania ruchu na stronie

Z tego co zauważyłem, tak robią naprawdę "popularne serwisu" - 8 zł na tydzień, to 4x8 zł w miesiącu i już mamy powtarzające się odwiedziny 1500 osób - teraz przedstawiamy statystyki reklamodawcom, co w połączeniu z naszymi real userami daje nam jakiś wynik...
A co jeżeli nas stać na więcej ?

Ale o tym wszystkim w artykule - tuż przed świętami Smile

Powrót do góry
AidaTm

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 15:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe... Właśnie skończyłem czytać wasze posty... Bardzo pouczające, ja przyznam szczerze że jestem świeżak bo dopiero zajmuje się e-biznesem od roku. Ale wiem jedno każdy sposób reklamy jest dobry, tylko trzeba go odpowiednio wykorzystać. Ja przez ten okres, wywnioskowałem, że mając nawet olbrzymią bazę adresów mailowych, nie opłaca się wysyłać do wszystkich tej samej oferty. Moja rada, Ja zacząłem segregować bazę danych pod względem upodobań osób, które chcą wogóle z czego kolwiek skorzystać. A dlaczego sądzę, że to jest dobry sposób. Bo kiedyś wyslałem ok 7000 maili z tą samą treścią i okazało się, że tylko część pozytywnie odpowiedziała. No i to się tak zaczęło. Ja jestem zdania, że najlepsze sprawdzenie czegoś co się robi jest wtedy jak się samemu sprawdzi. A co na dzisiaj bym polecał. Puścić w obieg tzw. reklamę wirusową. Ja korzystam z FreeViral i powiem szczerze, że mnie zaskakuje.
Powrót do góry
Maciej Chmielowski
Administrator

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 19:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaskakuje Cię ale pozytywnie czy negatywnie?
Mówisz, że masz roczne doświadczenie w ebiznesie - to tyle co duża część piszących - dlatego zachęcam dziel się nim tak jak my się dzielimy. Na początek napisz coś więcej o tym jak działa w Twoim wypadku marketing wirusowy.
Zobacz wybrane Portfolio.Krakweb.pl
Masz jakieś notatki ze studiów? Podziel się nimi. Brakuje Ci wiedzy? Ściągnij notatki z Notatek.pl
Powrót do góry
Andrzej Budnik
Moderator

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 20:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AidaTm napisał:
Ja korzystam z FreeViral i powiem szczerze, że mnie zaskakuje.

I tym sposobem nasze forum stało się dzwignią reklamy dla Ciebie... no sprytnie, sprytnie... choć to działanie na krótką metę i nie wypada stosować go na tym poziomie rozmów.

Widzę, że same znajome twarze z CNEBa się tam promują...

Obecnie w podróży dookoła świata Smile

Pozycjonowanie stron
Powrót do góry
Maciej Chmielowski
Administrator

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A przy okazji korzystasz na programie partnerskim... http://www....com/?r=119619/
Wink
Zobacz wybrane Portfolio.Krakweb.pl
Masz jakieś notatki ze studiów? Podziel się nimi. Brakuje Ci wiedzy? Ściągnij notatki z Notatek.pl
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Reklama Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4
Skocz do: