ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

videoprezentacja

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Praktyczny Marketing
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy uważasz, że videoprezentacja jest skuteczniejsza od instrukcji tekstowej?
TAK
100%
 100%  [ 4 ]
NIE
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 4

Autor Wiadomość
Piotrek
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 11, 2008 15:44    Temat postu: videoprezentacja Odpowiedz z cytatem

Witajcie,

Pytanie - czy znacie firmy, które potrafią zrobić profesjonalna videoprezentację strony internetowej? chodzi mi o filmik instruktażowy, z lektorem (ew. z aktorem pokazujacym) - pokazujacy jak co działa na stronie itp ? np filmik "jak założyć konto i zalogować sie w serwisie" - tylko tak jak mówie, musi byc to profesjonalne.

Czy znacie przykłady takich prezentacji ?

dzieki z góry,
pozdrawiam
Powrót do góry
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 11, 2008 17:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja znam i już takie coś produkowałem...

zobacz czy np. o takie coś ci chodzi:
www.r-bank.pl i kliknij DEMO DZIAŁANIA SYSTEMU w środkowej części...

jak coś to priv

Z tego żyję: eMarketing dla hoteli | Profesjonalny Copywriting
Moja pasja: Praktyczny eMarketing

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Damian
e-biznesmen

PostWysłany: Sro Gru 17, 2008 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oglądałem już kilka nagrań tego typu m.in. ymym Piotra Majewskiego, ale również Mirka Szmajdy, którego nagrania uważam jednak za niebo lepsze.

Nagranie, które przedstawiłeś są bardzo zrozumiałe i przejrzyste. Efekt zakreślenia na czerwono jest bardzo trafny. Zastanawiam się, czy jest taka alternatywa dla Camtasia Studio, aby można było samodzielnie tworzyć nagrania tego typu.

Pozdrawiam,
Damian
Powrót do góry
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Sro Gru 17, 2008 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli dobrze myślę o które nagrania Ci chodzi, to jest zasadnicza różnica...

Tamte nagrywane są "na żywo" przy ruszaniu myszką, itp. - a tutaj jest profesjonalny lektor i animacje robione we flashu.

Rzeczywiście, Camtasia Studio to dobry program, ale do nagrywania tego o czym się opowiada z ruszaniem po ekranie - tutaj to wygląda nieco inaczej.
Choć nie zaprzeczam i i tym programem można to zrobić przy odrobinie wytrwałości.

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Damian
e-biznesmen

PostWysłany: Czw Gru 18, 2008 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli jeśli dobrze Cię zrozumiałem, najpierw przygotowana zostaje animacja z efektami, a dopiero na końcu dogrywa się lektora w czasie rzeczywistym podczas ponownego odtworzenia. Czy mam rację?

Pozdrawiam,
Damian
Powrót do góry
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 18, 2008 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie
- najpierw powstaje silnik (engine - kod do playera)
- następnie / w tym samym czasie / powstają screeny i opis tego co ma mówić lektor i czasami, gdy pracuje się z nieswoim grafikiem, to co ma się dziać na ekranie (gdzie strzałka, zakreślenie, dymek) - to taki scenariusz
- następnie tekst idzie do lektora (z reguły niezależne studio gdzie można wynająć np. znanych aktorów i prezenterów telewizyjnych)
- gdy przyjdzie nagranie lektora, chłopaki od flasha biorą się za łączenie screenów i cięcie lektora + dorabiają animację (tam strzałki są animacją, a nie ruchem prawdziwym kursora)

dzięki temu animacja mniej waży, bo nie jest ciągłym filmem...

tak powstaje film w całości lub w odcinkach... można również zrobić wykonywalnego execa (do pobrania a nie oglądania online, lub do nagrania na płyty)

Jeżeli tekst jest dobrze napisany, to potem ładnie wszystko można zgrać - jeżeli źle używasz przecinków, pauz i innych znaków interpunkcyjnych... ciężko się tnie i więcej trzeba się napracować.

Powrót do góry
Damian
e-biznesmen

PostWysłany: Czw Gru 18, 2008 23:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więcej pracy, ale efekt stosunkowo na wyższym poziomie.

Dla publikujących często swoje nagrania nadal dobrym rozwiązaniem pozostaje Camtasia Studio. Uważam, że tutaj łatwiej jest budować zaufanie.

Jednak wyżej omawiane nagrania wykorzystywane w odpowiednim celu mogą być równie warte uwagi.

Pozdrawiam,
Damian
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Praktyczny Marketing Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: