Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:32 Temat postu: Sprzedaż detaliczna przez internet a odbiór osobisty;/
Witam serdecznie!
Prowadzę sprzedaż detaliczną przez internet, jestem na ryczałcie bez vat i bez kasy. Chciałem zapytać jak miałbym ewidencjonować sprzedaż bezpośrednią w takiej sytuacji. Np ktoś kupuje jakiś produkt w moim sklepie internetowym czy na mojej aukcji i chciałby odebrać go osobiście jak i również chciałby wręczyć mi pieniądze przy odbiorze. Nie mam kasy więc nie mam paragonu, nie ma też przelewu na konto więc powstaje problem. Spotkałem się z takim rozwiązaniem aby zrobić rachunek, oryginał wręczyć nabywcy a na kopii poprosić o podpis że taki towar został sprzedany za taką sumę tej konkretnej osobie, tam jej dane kontaktowe i adresowe.
Czy jest dopuszczalne takie rozwiązanie? czy jeżeli mam sklep internetowy i nie mam kasy to wszystkie transakcje muszą przechodzić przez konto?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc:) _________________ Pozdrawiam serdecznie!
Jest cos takiego: http://tiny.pl/68gm
Przeczytaj sobie całość, ze szczególnym naciskiem na hasło "ewidencja sprzedaży".
Możesz też robić tak jak napisałeś - wystawiać rachunki.
No i w końcu - nie musisz wszystkiego przez konto przepuszczać - zdaje się że do 15.000zł czy EUR można gotówką. _________________ To powyżej to są tylko moje prywatne opinie i wyobrażenia o stanie rzeczy
Nie tylko podatki! Pierwsze ząbki
Tylko pamiętaj że ja jestem zwykłym szarym podatnikiem i jakby co to uderzaj do licencjonowanego księgowego czy doradcy _________________ To powyżej to są tylko moje prywatne opinie i wyobrażenia o stanie rzeczy
Chodzi właśnie o to, że konsultowałem to z Urzędem Skarbowym, bo ktoś wprowadził mnie w błąd. W US mi powiedzieli tak jak Pan:) Więc powiedzmy, że jestem pewny Pana racji:)
Tak więc dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam serdecznie! _________________ Pozdrawiam serdecznie!
Żaden "pan", ledwo kilka postów więcej mam a i siwej brody też nie mam _________________ To powyżej to są tylko moje prywatne opinie i wyobrażenia o stanie rzeczy
Żeby nie zakladać nowego tematu podłącze się do tej dyskusji, ponieważ wciąż mam dylemat, co do odbiorów osobistych. Zgodnie z 37pkt. załącznika do rozporządzenia w sprawie zwolnień z kasy fiskalnej dostawa towarów w systemie wysyłkowym (z pewnymi wyjątkami) jest zwolniona z ewidencji przy pomocy kas o ile zapłata nastąpiła na konto bankowe i jest prowadzona odpowiednia szczegółowa ewidencja. Z tego zwolnienia chciałabym korzystać, ale z rozporzadzenia wg mnie wynika, że odbiór osobisty nie jest zwolniony z ewidencji nawet przy wpłacie na konto (choć wydaje mi się, że niektórzy stosują takie praktyki). Czyżby jednak wystawienie rachunku rozwiązywało sprawe przy odbiorze osobistym i takim zwolnieniu z kasy? Czy w takim wypadku transakcje przeprowadzone przy pomocy odbioru osobistego podpadają pod limit podmiotowy zwolnienia z kasy?
Z tego co się zdążyłem zorientować kiedy szukałem odpowiedzi na swoje pytanie to ludzie stosują metodę wpłata z góry na konto i w tedy odbiór osobisty jak już pieniądze są zaksięgowane:)Nie korzystaja wówczas z kas, zwolnienie podmiotowe.Jeżeli natomiast chcesz przyjmować pieniążki do ręki to musi być kasa jeżeli juz przekroczyłeś próg zwolnienia 20 lub 40tyś w skali roku:)
To jednak utrudnia trochę sprawę klientom z tego co słyszałem i chyba lepiej taką kasę zainstalować w sklepie:) Sam się nad tym zastanawiałem i zdecydowałem, że lada dzień takową kasę zakupię i będę z niej korzystał w celu uniknięcia niejasności:)
Pozdrawiam! _________________ Pozdrawiam serdecznie!