ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Denerwujące błędy w sklepach internetowych

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Użyteczność
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartłomiej Dymecki
e-biznesmen

PostWysłany: Nie Lis 16, 2008 14:44    Temat postu: Denerwujące błędy w sklepach internetowych Odpowiedz z cytatem

Witajcie,

chciałbym Was zapytać, co Was denerwuje w sklepach internetowych z punktu widzenia klienta? 10 rzeczy, które mnie najbardziej irytują opisałem w tekście dla Magazynu INTERNET: Co nas wkurza w sklepach internetowych]

A co Was wkurza? Macie jakieś inne typy?
Damian
e-biznesmen

PostWysłany: Nie Lis 16, 2008 15:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Artykuł interesujący i napisany w przystępny sposób.

Wymieniłeś chyba większość problemów, z którymi nadal boryka się wiele sklepów, a które mogą być powodem niezadowolenia od strony klienta.

Od siebie jestem w stanie dodać:
- nieestetyczny wygląd sklepu,
- długi czas dostawy

pozdrawiam,
Damian
Powrót do góry
Wojciech Bogacz
Moderator

PostWysłany: Nie Lis 16, 2008 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie jako właściciela sklepu interesuje bardzo kwestia tego zakładania konta. U mnie jest dokładnie tak samo jak w przypadku YerbaMate - klient dowiaduje się o tym dopiero w momencie próby realizacji zamówienia.

Kiedyś sprawdzałem ile osób rezygnuje na tym etapie i okazało się że sporo. Ale po zniesieniu takiego obowiązku liczba zamówień wcale nie wzrosła, więc z powrotem wymagam rejestracji. Przynajmniej mam e-mail klienta i mogę mu wysłać co jakiś czas newsletter.

Jeżeli jednak dałoby się zrobić jakieś badanie z tą koniecznością rejestracji to jestem zainteresowany Smile
Damian
e-biznesmen

PostWysłany: Nie Lis 16, 2008 22:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wojciech, są ciekawe rozwiązania problemu z rejestracją.

Osobiście twierdzę, że sklep mimo wszystko POWINIEN zezwolić na zakupy bez rejestracji.
Rejestracja powinna być dodatkowym elementem sklepu.

Rejestracja może być proponowana klientom podczas składania zamówienia z koszyka, ale również poprzez odnośnik na stronie głównej.

Są ciekawe sposoby na zachęcenie klientów do niewymaganej rejestracji jak rabaty, biuletyn, cokolwiek darmowego lub innego interesującego. Powinno być to zaprezentowane w widoczny nienachalny sposób.

Osobiście nie miałem okazji tego testować, ale teoretycznie opisywany sposób powinien nie tylko utrzymać poziom rejestracji, ale zwiększyć ilość potencjalnych klientów.

pozdrawiam,
Damian
Powrót do góry
Wojciech Bogacz
Moderator

PostWysłany: Nie Lis 16, 2008 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że jeżeli ktoś planuje robić zakupy częściej to rejestracja sama w sobie jest wygodna, bo tylko raz musi podawać wszystkie dane.

Natomiast to prawda - że jakiś bonus by się tutaj przydał i chyba pomyślę nad jakimś e-bookiem Smile
Bartłomiej Dymecki
e-biznesmen

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 09:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rejestracja, w mojej opinii, nie jest zła, jeśli nie jest obowiązkowa. Ewentualnie można wprowadzić rejestrację dla zamawiających za pobraniem, to zmniejszy ochotę do żartów Smile

A zbierać adresy e-mail można nawet, jeśli ktoś nie zakłada konta, prawda?
Wojciech Bogacz
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 17, 2008 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bartłomiej Dymecki napisał:
Rejestracja, w mojej opinii, nie jest zła, jeśli nie jest obowiązkowa. Ewentualnie można wprowadzić rejestrację dla zamawiających za pobraniem, to zmniejszy ochotę do żartów Smile

Szczerze - wątpię - nadziałem się już na takiego jednego żartownisia, ale w miarę inteligentna bestia, jakiś rok temu naciągnął mnie na wysłanie trzech paczek ze sklepu i próbował przez Allegro. W tym roku "zmienił nazwisko" i znowu naciągnął mnie na kolejną paczkę. W sumie jestem przez niego stratny pewnie ze 100 zł lekko... Ludzie czasami są dziwni...

Bartłomiej Dymecki napisał:
A zbierać adresy e-mail można nawet, jeśli ktoś nie zakłada konta, prawda?

Masz rację - można, tyle, że wtedy muszę każdego takiego delikwenta pytać czy zgodzi się na otrzymywanie emaili reklamowych lub newslettera.
Mateusz
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Nie Gru 27, 2009 22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rejestracja w sklepie to dobra sprawa, o ile ktoś chce na stałe się tam zaopatrywać. Problem tworzy się wtedy gdy ma być to jednorazowy zakup. Rejestracja prawdę mówiąc może zaważyć nad finalizacją zakupu, chyba, że nasz sklep nie ma konkurenta cenowego.
bizneswoman73
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Pon Kwi 26, 2010 18:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w czym Wam przeszkadza rejestracja? Jęsli jest króka, łątwa i szybka to chyba nie problem
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Użyteczność Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: