ebiznesmeni.pl praktyczny marketing
ebiznesmeni.pl
 Strona główna  •  Użytkownicy  •  Szukaj  •    Rejestracja  •   Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj

Wiarygodne referencje
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Copywriting i perswazja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Co ma szansę przekonać Cię do wiarygodności opnii zawartych w ofertach?
Imię i nazwisko klienta
30%
 30%  [ 4 ]
Zdjęcie klienta
0%
 0%  [ 0 ]
Adres email i strona www
15%
 15%  [ 2 ]
Numer telefonu
0%
 0%  [ 0 ]
Opinia znanej i wiarygodnej osoby
15%
 15%  [ 2 ]
Inne
0%
 0%  [ 0 ]
Nic mnie nie przekona
38%
 38%  [ 5 ]
Wszystkich Głosów : 13

Autor Wiadomość
Piotr Zając
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 16, 2007 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Ja czasami korzystam z referencji... jednak według mnie najbardziej referencyjne są case study z informacją, że dla zainteresowanych podamy dane kontaktowe do osoby, która od danego klienta wykorzystywała usługę / zarządzała projektem...

Podzielam zdanie Shrew w tym temacie - "proamerykańczycy" będą chwalić referencje, bo ich wszyscy Guru tak robią...

Ostatnio, jeżeli daję referencje, to w zasadzie jedynie jako skan papieru firmowego z opinią klienta... w pdf do pobrania... to przynajmniej jest coś więcej niż zwykłe napisy, których już dużo, szczególnie w kręgu osób zainteresowanych e-marketingiem...

No i druga główna kwestia to to, że jak klient jest poważny, to sam się zgłasza i prosi o kontakt, u którego mógłby zaczerpnąć info - wówczas to idzie najczęściej z casem...

Z tego żyję: eMarketing dla hoteli | Profesjonalny Copywriting
Moja pasja: Praktyczny eMarketing

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Jakub
e-biznesmen

PostWysłany: Wto Paź 16, 2007 22:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można też skorzystać z fonii i zaoferować nagranie mp3... albo video.
e-biznesmen

PostWysłany: Sro Paź 17, 2007 15:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakub napisał:
Można też skorzystać z fonii i zaoferować nagranie mp3... albo video.

Tylko tu pojawia się problem - przekonanie w głosie. Widziałam i słyszałam kilka video-referencji i sądzę, że to były antyreferencje.
Piotr Organista
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

shrew napisała:

Cytat:
Referencje to jedna wielka ściema. Ale o tym wie tylko ten, kto kiedykolwiek je otrzymał lub starał się otrzymać.

masz rację ale nie zawsze tak jest że 100% referencji ściema, często są prawdziwe.
Wszytsko zależy od ludzi itp.

Cytat:
Wydaje mi się, że świadomość ściemy z referencjami powiększa się, bo ludzie (pracodawcy/zleceniodawcy) mają swoje doświadczenia np. zatrudniają kogoś, zlecają mu coś, bo ma dobre referencje, a dostają taką lipę, że masakra. I wtedy kończy się wiara w referencje

Ja sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Każdy kto jest poważny, sprawdzi wystawione referencje i zrobi kilka telefonów czy popyta znajomych itp.

Cytat:

Jeśli Twoim klientem ma być dział marketingu, to oni wiedzą, że referencje to ściema. Wtedy chyba lepiej zrobić po prostu listę klientów -

Według mnie lista klientów to dopiero jest ściema. Wchodzę na jakąś stronę i widzę 40 pod rząd nazw firm. Nie ma mozliwości aby to jakoś zweryfikować, sprawdzić itp. Albo widzę znaczki i loga największych polskich firm i naprawdę trudno mi uwierzyć że ktoś pracował dla nich. ZERO wiarygodności.

A kiedy widzę zeskanowane referencje to już jest coś. Albo chociaż referencje z jakimś kontaktem (tel. itp.) albo osoby powszechnie znanej (chociaż niektóre osoby "powszechnie znane tyle firmują rzeczy swoim nazwiskiem że tracą na wiarygodności).

A po za tym możemy się tutaj kłócić do końca świata bo każdy z nas będzie i tak miał rację. Do każdego rynku jest inne podjeście i inne rzeczy "łapią" więc na jednym froncie zadziała to a na drugim co innego itd.

pozdro

Dla jasności
Ja jestem proamerykańczykiem Smile
Powrót do góry
Tomasz Cisłowski
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 10:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr Organista napisał:
Według mnie lista klientów to dopiero jest ściema. Wchodzę na jakąś stronę i widzę 40 pod rząd nazw firm. Nie ma mozliwości aby to jakoś zweryfikować, sprawdzić itp. Albo widzę znaczki i loga największych polskich firm i naprawdę trudno mi uwierzyć że ktoś pracował dla nich. ZERO wiarygodności.

Ja sobie w takich sytuacjach myślę: "Wow, skoro współpracowali z tak znanymi firmami, to są profesjonalistami. A, że współpracowali, wierzę, bo w przeciwnym razie - jak sądzę - owe firmy zażądałyby usunięcia swojego logo z listy".
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 05, 2007 10:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomku, ale sprawa z logosami jest taka:
- robisz szablon mailingu lub małą stronkę dla małego (a nawet i potwornie dużego) salonu Ery w małym mieście... a w logosach podajesz logo ERA i piszesz, pracowaliśmy dla Smile - prosty zabieg działający na wyobaźnie... oooo!! pracowali dla Ery !

Z tego żyję: eMarketing dla hoteli | Profesjonalny Copywriting
Moja pasja: Praktyczny eMarketing

Ostatnie realizacje: Najbardziej zrelaksowana mapa w Polsce | Sieć ekskluzywnych ośrodków wypoczynkowych | Wypoczynek nad morzem
Powrót do góry
Tomasz Cisłowski
Obserwator e-biznesu

PostWysłany: Sro Lis 07, 2007 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotr Zając napisał:
Tomku, ale sprawa z logosami jest taka:
- robisz szablon mailingu lub małą stronkę dla małego (a nawet i potwornie dużego) salonu Ery w małym mieście... a w logosach podajesz logo ERA i piszesz, pracowaliśmy dla Smile - prosty zabieg działający na wyobaźnie... oooo!! pracowali dla Ery !

No bo pracowali Smile
Ich akcja w założeniu zwiększyła zyski z tego salonu, salon płaci Erze, Era udziałowcom, ergo - skoro Era na tym zarobiła, dlaczego ma się od tego odcinać?

Oczywiście, rozumiem co napisałeś, nie jestem ślepcem i widzę różnicę pomiędzy kampanią Ogilvy and Mather dla Coli, a Ententy dla sprzedawcy zlewozmywaków.

Sęk w tym, że ja lubię pracować dla ludzi z "małych miast", sprzedawców zlewozmywaków, małych firm itp. Nawet jeśli zaczniemy pracować dla dużych firm (co właśnie się dzieje), ten okres życia będę wspominał jako copywriterską młodość - wiek złoty.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ebiznesmeni.pl Strona Główna -> Copywriting i perswazja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2
Skocz do: